Ας ξεκινήσω λίγο παράδοξα, απ’ το Autocad. Όπως φαντάζομαι, πολλοί από σας όπως κι εγώ χρησιμοποιείτε το Paper Space με τα layouts για να ετοιμάσετε τις εκτυπώσεις σας, γιατί προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τη δημιουργία πολλών φύλλων (layouts) έτοιμων για παρουσίαση ή εκτύπωση, μπλοκ τίτλων σε μια κλίμακα κ.λ.π.
Δεν χρησιμοποιούμε απεναντίας το model space γιατί δεν μπορούμε από το ίδιο μοντέλο να έχουνε έτοιμες διάφορες απόψεις για παρουσίαση ή εκτύπωση, η πινακίδα πρέπει να είναι σε μέγεθος ανάλογο με τη κλίμακα εκτύπωσης ώστε να εκτυπωθεί στο σωστό μέγεθος κ.λ.π
Με το Revit Architecture, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Με άλλα λόγια, δημιουργούμε φύλλα (Sheets) φορτώνουμε στη συνέχεια τη πινακίδα (Titleblock) και τέλος φορτώνουμε στο φύλλο το View ή τα View που επιθυμούμε.
1. Κατεβάστε και ανοίξτε το αρχείο Sheet_Arxiko.rvt. Είναι ένα εκπαιδευτικό αρχείο χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο.
Θα δημιουργήσουμε ένα φίλο εργασίας που θα εμπεριέχει ένα από τα έτοιμα μπλοκ τίτλου (Titleblock) που διαθέτει το πρόγραμμα με το περιθώριο του. Το μέγεθος του φύλλου θα είναι Α3 δηλαδή 297 χιλ. x 420 χιλ. μαζί με το μπλοκ τίτλου και το περιθώριο. Τα βλέπετε όλα στην επόμενη εικόνα:
Στο εσωτερικό του Sheet θα τοποθετήσουμε τα View των δυο τομών.
2. Από αριστερά στο Project Browser και στο Sheets (all) , δεξί κλικ.
3. Στη καρτέλα που εμφανίζεται κλικ στο New Sheet
4. Εμφανίζεται η καρτέλα New Sheet. Στο πάνω τμήμα της στην ομάδα Select titleblock, εμφανίζονται τα titleblock που είναι διαθέσιμα και μπορούμε επιλέγοντάς τα, να τα φορτώσουμε στα διάφορα φύλλα μας. Μπορούμε βέβαια με το load πάνω δεξιά, να φορτώσουμε και άλλα που υπάρχουν στο αρχείο με τα Templates. Αυτό θα κάνουμε.
5. Κλικάρουμε το Load . Εμφανίζεται η καρτέλα Load Family με το φάκελο Metric Library φορτωμένο. Κινούμαστε προς τα κάτω ώσπου να βρούμε το φάκελο Titleblocks και τον ανοίγουμε.
6. Από το φάκελο Titleblocks επιλέγουμε το Α3 metric.rfa και Open
7. To Titleblock φορτώνεται στην ομάδα Select titleblock και εφόσον είναι επιλεγμένο, οκ για να το φέρουμε στο έργο μας.
Το βλέπουμε στην επόμενη εικόνα:
Εδώ σημειώνω πως το Titleblock είναι μια Family και πως στο παράδειγμά μας εδώ η μορφή της πινακίδας απέχει κατά πολύ από τα συνηθισμένες πινακίδες που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας. Στο μεθεπόμενο μάθημα που θα ανεβάσω στο μπλοκ θα αναφέρετε στη δημιουργία ενός Titleblock που θα έχει τη πινακίδα του σύμφωνα με τα δικά μας πρότυπα και θα είναι το φύλλο σε διάφορες διαστάσεις.
Κατά συνέπεια στο μάθημα εδώ δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με το μπλοκ: πινακίδα + μπορντούρα που είναι το Sheet αλλά μόνο πώς το φορτώνουμε, όπως έδειξα στα προηγούμενα βήματα και πως θα φορτώσουμε διάφορα View στα επόμενα.
8. Αριστερά στο Project Browser και στο Sheet (all), κλικ στο συν αριστερά του για να το ανοίξουμε. Όπως βλέπουμε εμφανίζεται το Sheet μας.
9. Θα του αλλάξουμε το όνομα. Σημειώνω πως το Α101 είναι ο αριθμός του σχεδίου. Επιλέξτε το όνομα και πληκτρολογήστε F2. Εμφανίζεται η καρτέλα Sheet Title,όπου αλλάζετε αν θέλετε τον αριθμό του σχεδίου και το όνομα. Αλλάζουμε και τα δύο. Στον αριθμό πληκτρολογούμε Α5 και στο όνομα Τομές. Οκ για να κλείσετε τη καρτέλα
Παρατηρούμε δυο πράγματα, το ένα πως, άλλαξε το όνομα του Sheet στο Project Browser και το άλλο πως άλλαξε και το όνομα και ο αριθμός στη σελίδα μας.
Για να βάλουμε το οποιοδήποτε View στο Sheet, απλά το επιλέγουμε από τη λίστα των Views στον Project Browser, το σύρουμε και το αφήνουμε μέσα στο χώρο του Sheet. Ας δούμε πως γίνεται στη συνέχεια:
10. Πηγαίνουμε στην ομάδα με τις τομές. Ελέγχουμε πάντοτε τη κλίμακα που είναι τa View που θα μεταφέρουμε στο Sheet καθώς και ποια και πώς θα εμφανίζονται τα αντικείμενα του. Βέβαια καλύτερα θα ήταν να δημιουργήσουμε View Templates από τα υπάρχοντα Views εφαρμόζοντας σε αυτά τις διάφορες διευθετήσεις, αλλά σε αυτό το μάθημα δεν θα το κάνουμε, θα χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα Views.
Ελέγχουμε τη κλίμακα τους να είναι 1/100 από το Scale κάτω αριστερά. Αν δεν είναι τη αλλάζουμε.
Ελέγχουμε τη κλίμακα τους να είναι 1/100 από το Scale κάτω αριστερά. Αν δεν είναι τη αλλάζουμε.
Επιλέγουμε λοιπόν με το αριστερό το View Τομή 1 και χωρίς να αφήσουμε το πλήκτρο του mouse το μεταφέρουμε στο εσωτερικό του Sheet. Μόλις ο δείκτης πάρει τη μορφή του συμβόλου της μετακίνησης, αφήνουμε το πλήκτρο και μετακινούμε το View εκεί που θέλουμε. Μια φορά αριστερό κλικ για να τελειώσουμε τη μετακίνηση και άλλη μια φορά για να τελειώσει η διαδικασία. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην επόμενη εικόνα:
Παρατηρήστε πως αυτόματα βάζει κάτω από το View τον αριθμό, τον τίτλο του και τη κλίμακα. Οποιαδήποτε αλλαγή κάνουμε στο αρχικό View, αλλάζουν και αυτά συγχρόνως.
11. Με τον ίδιο τρόπο επιλέγουμε και τοποθετούμε το View: Τομή 2.
Βλέπετε το Sheet A5 – Τομές στην επόμενη εικόνα:
Το τελικό αρχείο εδώ
Με τον ίδιο τρόπο δημιουργούμε τα διάφορα Sheet που χρειαζόμαστε. Στο παράδειγμα εδώ δημιουργείστε μόνοι σας ένα νέο Sheet με το ίδιο TitleBlock βάζοντας μέσα τις τέσσερεις όψεις, όπως σας δείχνω στη συνέχεια:
Κάτι ακόμη, αν η γραμμή με το όνομα και τη κλίμακα του View μέσα στο Sheet απέχει πολύ από το αντίστοιχο View, με αριστερό την επιλέγουμε και μόλις εμφανιστεί το σύμβολο της μετακίνησης την μετακινούμε ανάλογα.
Στην επόμενη εικόνα βλέπετε στο Project Browser το νέο Sheet με το όνομα A4 – Όψεις και ανοίγοντάς το θα δούμε όλα τα Views που περιέχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου