Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Family: Δημιουργία ενός τραπεζιού

Μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες στο Revit Architecture, είναι η δημιουργία αντικείμενων, τυπολογικών στοιχείων, οτιδήποτε απαιτείται σε ένα έργο, με ένα παραμετρικό τρόπο.
Ένα έπιπλο για παράδειγμα μπορούμε να το μεγαλώσουμε, να το μικρύνουμε, χωρίς να χάσει τις σχεδιαστικές του αναλογίες, να ορίσουμε ως παραμέτρους διάφορα χαρακτηριστικά του, όπως το ύψος , το πλάτος κ.λ.π. και δίνοντας τιμές σε αυτές να το αλλάζουμε γρήγορα και εύκολα.
Τις οντότητες αυτές το Revit τις αποκαλεί Families.
Στη σημερινή άσκηση λοιπόν θα δημιουργήσουμε από την αρχή μια οικογένεια, ένα τραπέζι, αυτό που βλέπετε στη παραπάνω δυο εικόνες. Στη δεύτερη εικόνα αλλάζοντας το μήκος, το πλάτος και το ύψος δεν αλλάζουν συγκεκριμένα στοιχεία του, όπως το πάχος της τάβλας, των ποδιών, της γκρίζας και της καφέ λωρίδας.

1. Από την αρχική σελίδα και στην ομάδα Families κλικ στο New










2. Στη καρτέλα “New Family – Select Template Files” που εμφανίζεται επιλέγουμε ένα από τα πρότυπα που διαθέτει το πρόγραμμα, στη περίπτωσή μας το Metric Furniture.rtf και Open.











Σημειώνω πως είναι καλό να ξεκινάμε πάντοτε με ένα υπάρχον template. Το πιο είναι κατάλληλο εξαρτάται κάθε φορά από το είδος της Family που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Στην άσκηση εδώ επειδή θα δημιουργήσουμε ένα έπιπλο, επιλέξαμε το Metric Furniture.rtf 


3. Παρατηρούμε πως τα Tools είναι κάπως διαφορετικά και πως στην επιφάνεια εργασίας υπάρχουν δυο διακεκομμένες γραμμές σε κάθετη σχέση, σχηματίζουν ένα σταυρό δηλαδή.
Οι γραμμές αυτές ονομάζονται Reference Planes. Φανταστείτε τες απλά ως γραμμές –επίπεδα κατασκευής για τη διάταξη του σχεδίου μας. Σε σχέση με τις γραμμές αυτές σχεδιάζουμε τα τμήματα του έργου μας και τα εξαρτούμε απ’ αυτές. Μπορούμε δε να δημιουργήσουμε όσες Reference Planes απαιτούνται όπως θα δούμε στη συνέχεια.













Στα παραπάνω σχέδια βλέπετε τη κάτοψη και μια όψη του τραπεζιού που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Ας προσέξουμε εδώ λίγο. Ας δούμε ποιες διαστάσεις θα είναι μεταβλητές και ποιες όχι. Οι επιλογές μας εξαρτώνται από το πώς θέλουμε να μεταμορφώνεται το έργο μας, καθώς θα του αλλάζουμε τις διαστάσεις όταν θα το έχουμε τελειώσει. Στην άσκηση εδώ έχουμε το εξής πλάνο:

Διαστάσεις μεταβλητές
To πλάτος (1.20)
Το μήκος (0.70)
Το ύψος (0.75)

Διαστάσεις σταθερές
Το πλάτος (0.10) της πρώτης λωρίδας και στις δυο διευθύνσεις.
Το πλάτος (Ο.15) της δεύτερης λωρίδας και στις δυο διευθύνσεις.
Το πάχος της τάβλας (0.05)

Είναι φανερό πως εκτός του μήκους, του πλάτους και του ύψους του τραπεζιού, αλλάζουν συγχρόνως και οι διαστάσεις του κεντρικού τμήματος.

Ο πρώτος στόχος είναι τώρα ο εξής: Με βάση τα παραπάνω σχέδια θα δημιουργήσουμε Reference planes, απ’ όπου θα εξαρτήσουμε τις μεταβλητές και σταθερές διαστάσεις

4. Από Home Tab > Datum panel > Reference Plane













5. Μετακινούμε το δείκτη το mouse στη πάνω αριστερή πλευρά του RP (Reference Plane) και μόλις εμφανιστεί η γραμμή ευθυγράμμισης αριστερό κλικ για να ορίσουμε την αρχή της RP.












6. Κινούμε το δείκτη και προς τα δεξιά και μόλις εμφανιστεί η γραμμή ευθυγράμμισης αριστερό κλικ για να ορίσουμε το τέλος της RP.













7. Δεν τελειώσαμε ακόμη. Θα πρέπει να ορίσουμε και μια συγκεκριμένη απόσταση από τις αρχικές RP. Η τομή των αρχικών RP είναι το κέντρο του τραπεζιού μας. H RP που δημιουργήσαμε θα ορίσει την εξωτερική οριζόντια πλευρά της τάβλας του τραπεζιού και σε σχέση με την οριζόντια αρχική RP θα απέχει 0.35
Με αριστερό κλικ μέσα στην τιμή της απόστασης, μας δίνεται η δυνατότητα να πληκτρολογήσουμε την απόσταση 0.35











Αριστερό κλικ οπουδήποτε έξω για να φορτώσει τη τιμή. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στη συνέχεια










8.
Ας σχεδιάσουμε τώρα και για την άλλη οριζόντια πλευρά του τραπεζιού την RP. Ακολουθούμε τις κινήσεις που κάναμε προηγουμένως. Το αποτέλεσμα στην επόμενη εικόνα












9. Με τον ίδιο τρόπο σχεδιάζουμε και την RP για την αριστερή κάθετη πλευρά της τάβλας σε απόσταση 0.60 από την αρχική RP.















10. Σχεδιάζουμε τέλος και για τη δεξιά πλευρά της τάβλας την αντίστοιχη RP


















Το σκιασμένο της πάνω εικόνας είναι η εξωτερική περίμετρος του τραπεζιού που ορίζουν οι 1,2,3 και RP.

11. Ακολουθώντας το σχέδιο της κάτοψης του τραπεζιού ορίζουμε τις τέσσερεις RP για το εσωτερικό παραλληλόγραμμο σε απόσταση 10 εκ. από απ΄αυτές που σχεδιάσαμε προηγουμένως. Για ευκολία στο επόμενο σχέδιο, τις έχω απλά αριθμημένες ως 5,6,7 και 8. Το σκιασμένο είναι το παραλληλόγραμμο που ορίζουν οι 5,6,7 και 8.














12. Θα ορίσουμε τώρα και για κεντρικό εσωτερικό παραλληλόγραμμο τις αντίστοιχες τέσσερεις RP, που θα βρίσκονται σε απόσταση 15 εκ. από τις προηγούμενες. Φαίνονται στην επόμενη εικόνα:

















Και όλες μαζί οι RP της τάβλας του τραπεζιού στην επόμενη εικόνα














13. Θα δημιουργήσουμε τώρα και δυο RP στην όψη, όπου η μια θα ορίζει το ύψος του τραπεζιού και η άλλη το πάχος της τάβλας.
Αριστερά στον Project Browser, δυο φορές κλικ στο Front του Elevation














Παρατηρείτε, τις RP που δημιουργήσαμε προηγουμένως σε όψη καθώς και τα δυο βασικά RP, όπου το ένα είναι στην όψη του (πιο σωστά ορθή προβολή), ως κάθετη γραμμή και το άλλο το άλλο επίσης στην όψη του αλλά ως παράλληλο στο Level 0.

Με τον ίδιο τρόπο που σχεδιάσαμε τις προηγούμενες RP σχεδιάζουμε κι εδώ. Σχεδιάζουμε μια σε απόσταση 75 εκ. απ’ αυτή του Level 0 όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα, στο ύψος δηλαδή του ύψους του τραπεζιού μας.












14. Σχεδιάζουμε τέλος ακόμη μια RP σε απόσταση 5 εκ. από την RP του ύψους και από τη κάτω πλευρά για το πάχος της τάβλας. Τη γραμμή την βλέπετε στην επόμενη εικόνα:


Τελειώσαμε με τη πρώτη άσκηση για τη δημιουργία του τραπεζιού, όπου και ορίσαμε όλα τα απαραίτητα Reference Planes. Σε αυτά στην επόμενη άσκηση θα ορίσουμε τις μεταβλητές και σταθερές διαστάσεις του τραπεζιού μας.

Τέλος θέλω να σας πως, ο ορισμός των RP δεν είναι τίποτα το δύσκολο. Τρία πράγματα θα πρέπει να προσέξετε:

1. Tην επιλογή ενός κατάλληλου αρχικού Family template
2. Να προσδιορίσετε με προσοχή ποια στοιχεία του έργου σας θα είναι σταθερά και ποια μεταβλητά
3. Να σχεδιάσετε ανάλογα τα Reference Planes.

Μπορείτε να κατεβάσετε το τελικό αρχείο εδώ

Με ποιητικές σκέψεις όλοι σας
AlexMil





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου