Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Νέα χαρακτηριστικά του επερχόμενου Revit 2012


1.
Υποστηρίζει δυο οθόνες.

2. Μπορούμε να σχεδιάσουμε στο Viewport της κάμερας (Camera mode).

3. Χρήση του CTRL + TAB για πλοήγηση μεταξύ κατόψεων.

4. Δυνατότητα πλοήγησης στο View της κάμερας με το συνδυασμό πληκτρολογίου +mouse.

5. Συμβατότητα με το 3D Connexion mouse.

6. Παραμετρικά στοιχεία μπορούν να τεντωθούν (Stretched)  “in place” άμεσα με το Mouse. Δεν απαιτείται μενού.

7. To εργαλείο Align μπορεί τώρα να διαχειριστεί πολλά αντικείμενα ως ένα.

8. Background Rendering/Plotting.

9. Οι Detail Lines μπορούν τώρα να συνδεθούν στο 3D στοιχείο, και να ενημερώνονται αυτόματα.

10. Χρήση πολλών computer για το render μιας εικόνας.

11. Κολώνες με κλίση και ένδειξη %.

12. Επιλογή στους πίνακες για εμφάνιση των φύλλων περιστασιακά (by instance).

13. Διαχείριση συνδέσμων επιπέδου (Level association management), που δίνει τη δυνατότητα να δούμε μια λίστα των αντικειμένων που συνδέονται με ένα ορισμένο επίπεδο και τη δυνατότητα να τα επα –νασυνδέσουμε σε άλλο επίπεδο ή ακόμη και την επιλογή όλων των στοιχείων που είναι συνδεδεμένα σε ένα επίπεδο.

14. Προσαρμόσιμο (Custom) σχήμα των επεξηγήσεων (callout).

15. Τομή από μια συνεχή zig zag γραμμή τομής.

16. Δυνατότητα της δημιουργίας κενού (void) κάτω από ένα τοπογραφικό γήπεδο.

17. 3D προσανατολισμός στο View – Δημιουργία 3D Views από οποιοδήποτε άλλο View που βρίσκεται στον browser, με τη “show 3D” επιλογή στο δεξί κλικ.

18. Προσαρμοσμένα εργαλεία για τις Curtain wall με καλύτερες επιλογές και εργαλεία για την ένωση τους στις γωνίες.


και πολλά άλλα,
και ακόμη, βελτιώσεις σε fix της προηγούμενης έκδοσης.




Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Family: Δημιουργία Tag παραθύρων


Στο μάθημα αυτό θα δημιουργήσουμε ένα σύμβολο για τα παράθυρα. Θα έχει πολυγωνικό σχήμα και θα χωρίζεται σε τρία τμήματα. Το πάνω θα ορίζει το τύπο του παραθύρου, το κάτω αριστερά το ύψος του περβαζιού και το δεξιά το ανώφλι του παραθύρου.
Την εικόνα του τη βλέπετε στην συνέχεια


Θέλω να σημειώσω πως το εικονίδιο είναι για κατόψεις σε κλίμακα 1/100. Οι διαστάσεις του πολυγώνου αλλά και του μεγέθους του κειμένου, είναι στη κρίση σας να τα αλλάξετε. Πάντως το μέγεθός τους είναι καλό, προσωπική βέβαια εκτίμηση, όντως εφαρμοσμένο από μένα αρκετές φορές.
Και κάτι ακόμη, όταν ορίζουμε το Tag σε ένα παράθυρο, αυτόματα θα συμπληρώνονται οι αντίστοιχες τιμές των παραμέτρων του Tag. Αν δηλαδή έχουμε ένα παράθυρο που έχει ύψος 1.20 και είναι σε ύψος 1.00 από το δάπεδο, τότε αυτόματα η αριστερή παράμετρος θα πάρει τη τιμή 1.00 και η δεξιά την 2.20.

1. Θα σχεδιάσουμε πρώτα το πολύγωνο και τις εσωτερικές γραμμές.
Από την εισαγωγική σελίδα από την ομάδα των Families κλικ στο New για να ανοίξουμε ένα νέο αρχείο για τη δημιουργία μας. 














2. Από τη καρτέλα που ανοίγει, πηγαίνουμε στο φάκελο Metric Template και στη συνέχεια στο Annotation









Και από εκεί επιλέγουμε το Template M_Windows Tag.rft και Open
















3. Save as για να σώσετε με ένα νέο όνομα τη family για το tag των παραθύρων, για παράδειγμα My_Windows_Tag_1mmtext_polygoniko_klimaka100


4. Στην επιφάνεια εργασίας εμφανίζονται δυο κάθετες διακεκομμένες γραμμές που είναι τα επίπεδα αναφοράς, τα Ref planes, όπως βλέπετε στην επόμενη εικόνα

















Κλικ στο εικονίδιο στο εικονίδιο Line που βρίσκεται στο Ribbon και στο πάνελ Detail








5. Από το Tab Modify / Place Lines και το πάνελ Draw επιλέξτε το εικονίδιο του πολυγώνου








 6. Με κέντρο το κέντρο των RP σχεδιάστε ένα πολύγωνο με πέντε έδρες και ακτίνα 0.009, όπως βλέπετε στην επόμενη εικόνα:
















7. Χωρίς να βγείτε από τη κατάσταση σχεδίασης, κλικ στο εικονίδιο της line στο πάνελ draw και σχεδιάστε μια οριζόντια γραμμή που να χωρίζει στα δύο το πολύγωνο και στη συνέχεια μια κάθετη που να χωρίζει στα δύο το κάτω μισό, όπως βλέπετε στην επόμενη εικόνα:

















Καθώς σχεδιάζετε τις γραμμές κλειδώστε και τις κλειδαριές που εμφανίζονται με αριστερό κλικ πάνω τους.
Θα τοποθετήσουμε σε κάθε τμήμα του πολυγώνου τις ανάλογες ιδιότητες.

8. Ξεκινάμε από το πάνω που θέλουμε να δείχνει δυο πράγματα, το ένα τη λέξη ΠΑΡ και το άλλο ένα χαρακτηριστικό του παραθύρου για παράδειγμα τον αριθμό μαρκαρίσματός του, που θα εξηγήσω τι είναι στη συνέχεια.
Για να θέσουμε το σύμβολο από Home > πάνελ Text > και κλικ στο εικονίδιο Label








Εμφανίζεται στο δείκτη το σύμβολο του Label. Αριστερό κλικ κάπου στο κέντρο του πάνω τμήματος, όπως περίπου στην επόμενη εικόνα: 














9. Εμφανίζεται η καρτέλα Edit Label. Στη αριστερή στήλη, την Category Parameters, υπάρχουν οι κατηγορίες παραμέτρων που διαθέτει το πρόγραμμα. Οι παράμετροι αντιπροσωπεύουν το είδος της παραμέτρου που μπορούμε να ενσωματώσουμε στο Label που προηγουμένως ορίσαμε στο πάνω τμήμα του πολυγώνου.
Όπως είπαμε θα δώσουμε ένα όνομα το ΠΑΡ και ένα αριθμό μαρκαρίσματος.
Από τη λίστα των Category Parameters, επιλέγουμε λοιπόν το Type Mark και κλικ στο πράσινο βελάκι στην μέση μεταξύ των δυο πινάκων της καρτέλας.

10. Ενεργοποιούνται οι δεξιές στήλες που προσδιορίζουν τις παραμέτρους της ετικέτας (Label). Πληκτρολογούμε στο Prefix το ΠΑΡ και στο Sample Value το 1 και ok για να κλείσετε τη καρτέλα. Τα βήματα 9 και 10 τα βλέπετε στην επόμενη εικόνα:




11. Εμφανίζονται στη επιφάνεια σχεδίασης το ΠΑΡ και δυο σημεία, το ένα με το σύμβολο περιστροφής.
Δυο φορές esc για να τελειώσουμε τη διαδικασία.









12. Αριστερό κλικ πάνω στο ΠΑΠ. Εμφανίζεται το πλαίσιο χειρισμού της καρτέλας της παραμέτρου και αριστερά στα Properties οι ιδιότητές της, όπου βλέπουμε και το στυλ της. Στη προκειμένη περίπτωση είναι το Label 3mm





























13. Kλικ στο Edit Type για να αλλάξουμε το στυλ της ετικέτας μας.

14. Στην καρτέλα που εμφανίζεται κλικ στο Duplicate και στο Name δίνουμε ένα νέο όνομα το 1mm και ok.










To κάναμε αυτό για να μη πειράξουμε το αρχικό Style.

15. Στη καρτέλα Type Properties αλλάζουμε το Text Size σε 1.00mm, τσεκάρουμε το Bold , καθώς και το Italic. Οι διευθετήσεις φαίνονται στην επόμενη εικόνα:




















Ok για να κλείσετε τη καρτέλα
Τώρα το κείμενο φαίνεται πολύ καλύτερο όπως βλέπετε και στην επόμενη εικόνα.

16. Το μπλε πλαίσιο χειρισμού μπορούμε να το μικρύνουμε από τα σημεία αριστερά και δεξιά αλλά και να το περιστρέψουμε, περιστρέφοντας ανάλογα και τη τιμή της παραμέτρου. Στο παράδειγμά μας εδώ, απλά σύρετε ένα από τα σημεία του για να το μικρύνετε. Esc για να τελειώσετε














Το ότι το μικρύναμε δεν επηρεάζεται τίποτα. Θα μπορούσαμε να το αφήσουμε ως είναι, αλλά το κάναμε για να μη μας μπερδεύουν οι γραμμές του, στη σύνταξη των υπόλοιπων ιδιοτήτων.
Οι γραμμές του πλαισίου δεν φαίνονται πουθενά, εκτός αν τσεκάρουμε το Show Border στη καρτέλα Type Properties. Στη περίπτωση αυτή οι γραμμές θα φαίνονται κατά τη φόρτωση του Tag, που δεν το θέλουμε, στο βαθμό που σχεδιάσαμε τις δικές μας.

17. Την ίδια μεθοδολογία των προηγουμένων βημάτων για την παράμετρο Type Mark θα ακολουθήσουμε και για τις υπόλοιπες. Πρώτα για το ύψος του στηθαίου.
Επιλέξτε πάλι τη Label > Αριστερό κλικ στο μέσο του αριστερού κάτω τμήματος και εμφανίζεται η καρτέλα Edit Label > Επιλέξτε τη παράμετρο Sill Height (ύψος περβαζιού) , κλικ στο πράσινο βελάκι για να ενεργοποιηθούν οι παράμετροι και στη Sample Value πληκτρολογήστε 0.00. Οκ για να κλείσετε τη καρτέλα και Esc για να φύγετε,



18. Επιλέξτε με αριστερό τη ιδιότητα και στο Properties αριστερά επιλέξτε από τη λίστα των type το 1mm που δημιουργήσατε στα προηγούμενα βήματα 




















Το αποτέλεσμα το βλέπετε στη συνέχεια











Μικρύνετε το πλαίσιο χειρισμού και μετακινήστε το ώστε να έρθει η τιμή της παραμέτρου στο μέσο του αριστερού τμήματος και τελικά όπως στην επόμενη εικόνα:












19. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία της προηγούμενης παραμέτρου, δημιουργούμε και αυτή του ύψους του ανώφλι του παραθύρου. Μόνο που στην καρτέλα Edit Label, επιλέγουμε την κατηγορία παραμέτρου: Head Height. Στο Sample Value τιμή και εδώ 0.00



Το τελικό αποτέλεσμα το βλέπετε στην επόμενη εικόνα:

 






 




Εφόσον έχετε συγχρόνως φορτωμένο το αρχείο έργου, όπου θα τοποθετήσετε το Tag του παραθύρου, απλά κλικ στο εικονίδιο: Load into Project του πάνελ Family Editor, στο tab Home του Ribbon.












Βέβαια εφόσον το έχετε σωσμένο ως αρχείο Family μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το φορτώσετε σε οποιοδήποτε έργο σας. Στην επόμενη εικόνα το Tag του παραθύρου σε κάτοψη έργου.













Κλείνοντας θέλω να σημειώσω κάτι ακόμη που ξέχασα. Η παράμετρος Type Mark αναφέρεται στη παράμετρο Type Mark που έχει κάθε τυπολογικό στοιχείο του Revit και τη τιμή της την προσδιορίζουμε εμείς. Στην επόμενη εικόνα βλέπετε τη καρτέλα ιδιοτήτων ενός παραθύρου, όπου στη παράμετρο Mark, έδωσα τη τιμή 1




Με πολλές προσδοκίες, όχι περιπλανώμενες.
AlexMil

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Family: Δημιουργία ενός τραπεζιού - Μάθημα 3ο

Ανοίξτε το τελικό αρχείο του δεύτερου μαθήματος. Αν δεν το έχετε κατεβάστε το από εδώ.
Πηγαίνετε σε κάτοψη στο Floor Planes και στο Ref. Level.

Στο τρίτο μάθημα για τη σχεδίαση του τραπεζιού και αφού στα προηγούμενα μαθήματα έχουμε ορίσουμε τις σταθερές και τις μεταβλητές διαστάσεις σε σχέση με τα Reference Planes, θα σχεδιάσουμε τη γεωμετρία του τραπεζιού σε σχέση με τα Reference Planes.

1. Βρίσκεστε σε κάτοψη σε Floor Plan δηλαδή στο Ref. Level. Θα ορίσουμε πρώτα το επίπεδο εργασίας.
Από Home > panel Work plane > εικονίδιο Set






2. Στη καρτέλα Work Plane που εμφανίζεται και στη λίστα με τα Work plane στην ομάδα Specify a new Work Plane επιλέξτε Reference Plane: κάτω επιφάνεια τάβλας και ok για να κλείσετε τη καρτέλα.

















3.
Έχοντας ορίσει λοιπόν ως επίπεδο εργασίας το : κάτω επιφάνεια τάβλας, από Home Tab > Model Panel > και κλικ στο εικονίδιο Extusion











για να σχεδιάσουμε τη τάβλα του τραπεζιού μας.

4. Ενεργοποιείται το tab Modify/Create Extrusion. Από το πάνελ Draw κλικ στο εικονίδιο Rectangle για να σχεδιάσουμε τα ορθογώνιο σε σχέση με τα εξωτερικά RP.








5.
Με αριστερό κλικ στο σημείο της αριστερής πάνω τομής των εξωτερικών RP (1ο σημείο στην επόμενη εικόνα) και στη συνέχεια στο εκ διαμέτρου απέναντι σημείο (2ο σημείο στην επόμενη εικόνα), σχεδιάζουμε το ορθογώνιο της τάβλας















6.
Με αριστερό κλικ πάνω σε κάθε ανοικτή κλειδαριά τη κλείνουμε, όπως βλέπετε πως ξεκίνησα να κάνω στην επόμενη εικόνα:















Με το κλείδωμα διασφαλίζουμε πως το ορθογώνιο θα ακολουθήσει τα RP, που και αυτά υπενθυμίζω είναι κλειδωμένα σε διαστάσεις μεταβλητές και σταθερές.

7. Τσεκάρουμε το εικονίδιο του τσεκαρίσματος στο panel Mode για να ολοκληρώσουμε την εντολή Extrusion.







8. Πηγαίνουμε τώρα σε μια όψη , ας πούμε την Front, από Project Browser και Elevation. Όπως βλέπουμε το στερεό σχεδιάστηκε στην επιφάνεια εργασίας: κάτω επιφάνειας τάβλας.
Θα αλλάξουμε το πάχος της μόνο γιατί δεν είναι το επιθυμητό.











Αριστερό κλικ στη πάνω πλευρά του στερεού. Εμφανίζονται οι λαβές επεξεργασίας όπως βλέπετε στη επόμενη εικόνα:













Αριστερό κλικ και χωρίς να το αφήσετε πάνω κεντρική λαβή και μετακινείται προς τα κάτω μέχρι το RP: πάνω επιφάνεια της τάβλας, όπως βλέπετε στις επόμενες δυο εικόνες:















9.
Τελειώνουμε τη σχεδίαση της τάβλας κλειδώνοντας τη κλειδαριά του ύψους













Τσεκάρουμε τώρα αν αλλάζοντας το μήκος, το πλάτος και το ύψος αλλάζει ανάλογα και το στερεό που σχεδιάσαμε.

Κάντε το όπως και στα προηγούμενα μαθήματα:

- Κλικ στο εικονίδιο Family Types από το Tab Modify > panel Properties.
- Στην καρτέλα που εμφανίζεται, δώστε διαφορετικές τιμές στο πλάτος στο μήκος και στο ύψος για να δείτε αν λειτουργούν σωστά. Σημειώνω πως με την αλλαγή του ύψους απλά μετακινείται το στερεό χωρίς να αλλάζει το πάχος του.

10. Σχεδιάσαμε με τα προηγούμενα βήματα το στερεό της τάβλας. Τώρα θα αδειάσουμε το εσωτερικό του. Θα δημιουργήσουμε ένα Void Form, στα όρια των εσωτερικών RP, όπως τις δείχνω στην επόμενη εικόνα:














Βρίσκεστε πάντοτε σε κάτοψη και έχετε τρέχον το επίπεδο εργασίας: κάτω επιφάνεια της τάβλας. Κλικ στο εικονίδιο Void Form








Και στη συνέχεια Void Extrusion



















Ενεργοποιούνται τα εργαλεία σχεδίασης, όποτε από το πάνελ Draw επιλέγετε και πάλι το Rectangle και σχεδιάζεται ένα ορθογώνιο στα όρια των RP που έδειξα προηγουμένως.













11.
Κλικάρετε και πάλι το εικονίδιο τσεκαρίσματος για να τελειώσετε τη διαδικασία δημιουργίας της Void Form.

12. Πηγαίνετε σε μια όψη και όπως κάνατε με το στερεό σε προηγούμενα βήματα, μετακινήστε τη πάνω πλευρά του Void μέχρι την πάνω επιφάνεια της τάβλας.
Πηγαίνετε σε 3D View για να δείτε το αποτέλεσμα, που το βλέπετε στην επόμενη εικόνα.














Τσεκάρετε και πάλι για να δείτε όταν αλλάζετε τις τιμές πως συμπεριφέρεται. Στη περίπτωση εδώ αλλάζοντας τις διαστάσεις δεν θα πρέπει να αλλάζει το πλάτος του συμπαγούς τμήματος.

13.
Σχεδιάζουμε τώρα ένα στερεό στο κενό που δημιουργήσαμε με τον ίδιο τρόπο που δημιουργήσαμε το αρχικό στερεό. Μη ξεχάσετε να κλείσετε τις κλειδαριές. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην επόμενη εικόνα:














14.
Στο στερεό του βήματος 12 θα δημιουργήσουμε ένα κενό, όπως κάναμε στα προηγούμενα βήματα για το αρχικό στερεό. Ενεργοποιώντας τη Void Forms και έχοντας αναφορά τα RP που δείχνω στην επόμενη εικόνα σχεδιάζουμε το κενό














15.
Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην επόμενη εικόνα.













Τσεκάρετε και πάλι αλλάζοντας τις διαστάσεις του μήκους, πλάτους και ύψους για να δείτε αν όλα λειτουργούν σωστά. Με τις αλλαγές το μόνο που θα πρέπει να αλλάζει είναι το εσωτερικό κενό.

16. Σχεδιάστε τέλος και για το τελευταίο κενό ένα αντίστοιχο στερεό. Μη ξεχάσετε να κλείσετε τις κλειδαριές. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην επόμενη εικόνα:














Τσεκάρετε και δω, αλλάζοντας τις διαστάσεις του μήκους, πλάτους και ύψους για να δείτε αν όλα λειτουργούν σωστά. Με τις αλλαγές το μόνο που θα πρέπει να αλλάζει είναι το εσωτερικό στερεό

17. Θα σχεδιάσουμε τώρα τα πόδια του τραπεζιού . Θα είναι τετραγωνικής διατομής, με τη πάνω 0.06 x 0.06 και τη κάτω 0.02x0.02
Πηγαίνετε σε κάτοψη στο Ref. Level. Θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή Blend από Home >Forms πάνελ . Ενεργοποιήστε την.









18.
Κλικ στη Set από το πανελ Work Plane








Και ορίστε επιφάνεια εργασίας την: Ref. Level

















19.
Θα σχεδιάσουμε πρώτα τη κάτω έδρα του ποδιού. Χρησιμοποιείστε και πάλι το ορθογώνιο στο Draw πάνελ, δώστε στο Offset τιμή -0.04





20. Και μηδενίστε το Depth αν δεν είναι μηδέν. Επειδή ορίζουμε το ύψος του ποδιού μεταξύ δυο επιπέδων εργασίας δεν μας ενδιαφέρει να ορίσουμε το ύψος εδώ.

21. Σχεδιάζουμε τώρα το ορθογώνιο. Κλικάρουμε πρώτα στο πάνω εξωτερικό σημείο της τομής των εξωτερικών RP και στη συνέχεια στο απέναντι εκ διαμέτρου σημείο.

















22
. Κλικ στο εικονίδιο Edit Top στο πάνελ Mode








για να σχεδιάσουμε τη πάνω πλευρά του ποδιού.


23. Στο Offset πληκτρολογούμε - 0.02 

24. Με τη Set ορίζουμε επιφάνεια εργασίας την: κάτω επιφάνεια τάβλας

25. Σχεδιάζουμε το ορθογώνιο της πάνω πλευράς, χρησιμοποιώντας τα ίδια σημεία που χρησιμοποιήσαμε για το ορθογώνιο της βάσης, όπως βλέπετε στην επόμενη εικόνα:


















26
. Κλικ στο εικονίδιο του τσεκαρίσματος για να δημιουργηθεί το στερεό του ποδιού

27. Πηγαίνετε σε όψη για να δείτε το αποτέλεσμα που το δείχνω στη συνέχεια:














Τεστάρετε εδώ για να δείτε αν όλα πηγαίνουν καλά. Δώστε τιμές ύψους για να δείτε αν ακολουθεί και το πόδι 
Θα αντιγράψουμε τώρα και τα υπόλοιπα πόδια .

28. Θα χρησιμοποιήσουμε τη Mirror








Πηγαίνετε σε κάτοψη και επιλέξτε με ένα Window το πόδι και στη συνέχεια κλικ στην Mirror

29. Με αριστερό επιλέγουμε το κεντρικό RP που θα είναι ο άξονας της Mirror και σχεδιάζεται και το άλλο πόδι




















30.
Με τον ίδιο τρόπο με άξονα το οριζόντιο RP και επιλέγοντας τα δύο πόδια, δημιουργούμε και τα υπόλοιπα.















 




Τελειώστε ελέγχοντας αν, με την αλλαγή του ύψους αλλάζουν ανάλογα και τα πόδια.

Κατεβάστε τελειωμένο το 3ο μάθημα

Με ποίηση ξεπεράστε τις απαγοητεύσεις
AlexMil