Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Δημιουργία family: Στρογγυλό άνοιγμα σε τοίχο. Μάθημα 2ο


Στο πρώτο μάθημα ασχοληθήκαμε με τη δημιουργία των απαραίτητων Reference Planes και των απαραίτητων μεταβλητών και συνθηκών για τη δημιουργία του ανοίγματος σε τοίχο. Στο μάθημα εδώ θα τελειώσουμε της Family του ανοίγματος με τη δημιουργίας του κυκλικού του σχήματος.

Ανοίξτε το τελικό αρχείο του πρώτου μαθήματος. Αν δεν το έχετε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε.

1. Πηγαίνετε σε μια όψη, στην Exterior από τον Project Browser αριστερά

2. Από Home > Model panel >Opening εικονίδιο







3. Θα σχεδιάσουμε τώρα το κύκλο του ανοίγματος. Θα μας βοηθήσουν τα RP, όπου και θα κλειδώσουμε το κύκλο. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή του κύκλου για να τον σχεδιάσουμε, αλλά το τόξο με κέντρο και τις δυο άκρες.
Από το panel Draw με τα εικονίδια της σχεδίασης επιλέξτε το Center ends Arc







4.
Κλικ με το αριστερό στο κέντρο των RP και στη συνέχεια πρώτα την πάνω άκρη στο + Υ όπως βλέπετε στην επόμενη εικόνα για να ορίσετε το πρώτο σημείο του τόξου













 
Και στη συνέχεια στο άλλο σημείο στο –Χ για να ορίσετε και την άλλη άκρη του τόξου

















5. Προσέξτε εδώ τώρα, με το τέλος της σχεδίασης του τόξου έχουμε την επόμενη εικόνα, όπου οι δυο κλειδαριές είναι ανοικτές. Θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές.

















 
6. Όπως είμαστε, συνεχίζουμε το επόμενο τόξο, κατά την αντίθετη φορά των ωρολογιακών δεικτών. Πρώτα κέντρο, μετά το άκρο –Χ και στη συνέχεια το –Υ. Αφήνουμε δε ανοικτή τη κλειδαριά για το κάτω RP. Το βήμα στην επόμενη εικόνα:













7.
Συνεχίστε στο επόμενο τεταρτημόριο, πρώτα κέντρο, μετά το –Υ και τέλος το +Χ. Αφήνετε ανοικτή τη κλειδαριά για το κάθετο RP. Το βήμα στην επόμενη εικόνα:

















8.
Θα τελειώσετε το κύκλο σχεδιάζοντας και το τελευταίο τόξο.

















9.
Κλικ στο σύμβολο του τσεκαρίσματος στο Mode panel για να τελειώσετε τη διαδικασία.







10.
Ας τεστάρουμε τώρα τη δουλειά μας. Όπως είστε στην Exterior, πηγαίνετε από Home > στο Properties panel και κλικ στο εικονίδιο Family Types όπως έδειξα στο πρώτο μάθημα. Στη καρτέλα που εμφανίζεται, πηγαίνετε στη παράμετρο Ακτίνα και αλλάξτε τη τιμή της, για παράδειγμα σε 0.50. Αν όλα έγιναν σωστά ο κύκλος θα αλλάξει μέγεθος.

11. Πηγαίνετε και σε ένα 3D View. Επαναφέρετε τη τιμή της παραμέτρου Ακτίνα στο 0.25. Το άνοιγμα μικραίνει. Δώστε και μια τιμή στη παράμετρο Διάμετρος, για παράδειγμα 1.00 για να δείτε το αποτέλεσμα.

Εδώ μια μικρή παρατήρηση. Αν πάτε στη κάτοψη πιθανόν να μη δείτε το άνοιγμα. Αυτό οφείλεται στο ότι το οριζόντιο επίπεδο της τομής είναι ψηλότερα από το άνοιγμα. Μετακινείστε το άνοιγμα πιο πάνω κατά Z για να το δείτε στη κάτοψη.

Πηγαίνετε στο 3D View1 και επιλέξτε με ένα Window το άνοιγμα. Κλικ στη συνέχεια στη Move από Home > Modify








Σύρετε προς τα πάνω. Το αποτέλεσμα την επόμενη εικόνα:












Σε 3D View τελικά στη συνέχεια:



Ευχαριστώ για τη παρακολούθηση
Με ποιητικές εικόνες στα όνειρά σας

AlexMil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου